80 jaar vrijheid80 jaar vrijheid logo

80 jaar vrijheid80 jaar vrijheid logo

Banner 80 jaar vrijheid

80 jaar geleden werd op 5 mei 1945 de officiële bevrijding van Nederland ondertekend in hotel De Wereld in Wageningen. 3 dagen later, op 8 mei, kwamen de Canadese geallieerden aan in Voorburg. En een dag later, op 9 mei, in Leidschendam.  

Vrijheid herdenken en vieren 

Dit jaar herdenken en vieren we deze 80 jaar vrijheid op verschillende manieren. We herdenken de slachtoffers en eren de mensen die zich hebben ingezet voor onze vrijheid en toekomst.  

Daarom vinden wij het belangrijk om stil te staan bij de waarde van vrijheid. Vrijheid vraagt om aandacht en inzet. Niet alleen om onze vrijheid te bewaren, maar ook om mensen te steunen die nog steeds vechten voor hun rechten. Bevrijdingsdag herinnert ons eraan dat vrijheid iets is om te vieren, maar ook om te beschermen en door te geven aan toekomstige generaties. 

Nieuwsbericht

  • Bevrijdingsvuurestafette

    In de nacht van 4 op 5 mei 2025, wanneer Nederland 80 jaar vrijheid viert, vindt de Nationale Bevrijdingsvuurestafette plaats. Estafettelopers uit het hele land brengen het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding, naar hun eigen gemeente. Dat zijn er meer dan 135. Ook Leidschendam-Voorburg doet mee in samenwerking met atletiekvereniging Sparta

  • Ingetogen herdenking neergekomen bommenwerper ‘Jolly Duck’

    Tientallen mensen waren zaterdag 22 februari bij de bijeenkomst in de Geerpolder in Zoeterwoude om de bemanningsleden van de Amerikaanse bommenwerper met de bijnaam ‘Jolly Duck’ te herdenken. Ook de omgekomen burgerslachtoffers, getroffen door de beschietingen van het toestel 4 dagen later, werden herdacht.

    Herdenking Jolly Duck
  • Anne Frank Boom geplant tijdens herdenking Nationale Holocaustdag

    Op maandag 27 januari is in het park naast het gemeentehuis een nazaat van de Anne Frank boom geplant. Met het planten van deze boom op de Nationale Holocaustdag komt er een blijvende herinnering aan de vele mensen die zijn omgekomen en omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    College van burgemeester en wethouders en raadslid Guus Beek planten Anne Frank boom

Bronnen

Informatie en foto’s: Oorlogsbronnen.nl, Haags archief en Wikipedia: Chronologisch overzicht bevrijding Nederlandse plaatsenexterne-link-icoon