Begeleiding of dagbesteding
U heeft hulp nodig bij het aanbrengen van structuur. Of bij het regelen van dagelijkse zaken en plannen van activiteiten. U komt dan mogelijk in aanmerking voor begeleiding, die is geregeld vanuit de gemeente. We kijken samen met u en uw familie, huisgenoten of iemand anders uit uw omgeving wat u zelf nog kunt doen. Vraag een gesprek aan.
Goed om te weten
De gemeente is verplicht binnen 6 weken uw melding af te ronden. Op dit moment kunnen wij hier door de grote hoeveelheid meldingen niet aan voldoen. Houd alstublieft rekening met een langere wachttijd, tot maximaal 13 weken.
Voor wie
U heeft een:
- Verstandelijke beperking
- Psychische aandoening
- Geheugen dat achteruit gaat
Vormen van begeleiding
- In de thuissituatie: structuur aanbrengen, dagelijkse zaken regelen, activiteiten plannen en praktische zaken. Soms is er tijdelijk ondersteuning nodig waarbij iemand u zaken uitlegt en aanleert en u het daarna zelf kan
- Structuur in de vorm van dagbesteding (begeleiding in een groep). Ook vervoer naar dagbesteding kan hieronder vallen
- Andere mogelijkheden van ondersteuning, zoals vrijwilligers of instanties als een administratiekantoor
Zorg in natura of persoonsgebonden budget
U kunt op 2 manieren Wmo-ondersteuning krijgen. In uw gesprek met de gemeente bespreekt u welke optie uw voorkeur heeft.
- Zorg in natura (ZIN): u ontvangt ondersteuning of krijgt u een voorziening vanuit een door de gemeente gecontracteerde partij
- Persoonsgebonden Budget(PGB): u kunt zelf bijvoorbeeld een rolstoel kopen of een hulpverlener inhuren
Bijdrage
Voor begeleiding via de Wmo betaalt u geen eigen bijdrage.