Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Leidschendam-Voorburg
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Leidschendam-Voorburg

Gemeente kleurt oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

25 november 2024
Algemeen nieuws

Tijdens Orange the World vraagt gemeente Leidschendam-Voorburg van 25 november tot en met 10 december aandacht voor het tegengaan van geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom hees wethouder Astrid van Eekelen op maandag 25 november de Orange the World-vlag. Ook worden molen De Vlieger, de poort van de Oosterbegraafplaats in Voorburg, het sluisgebied in Leidschendam en de social media-kanalen van de gemeente oranje uitgelicht.

Wethouder Astrid van Eekelen: “Geweld tegen vrouwen en meisjes mogen we nooit negeren. Daarom roepen wij iedereen op om niet weg te kijken bij geweld. Heeft u de indruk dat iemand in uw omgeving geweld wordt aangedaan? Ga het gesprek aan, ook als u twijfelt! Samen kunnen we ervoor zorgen dat de wereld veiliger wordt voor vrouwen en meisjes.”

Tijdens Orange the World bezoeken de Soroptimisten Voorburg/Rijswijk en omgeving de markt in Voorburg om bezoekers bewust te maken van geweld tegen vrouwen en meisjes. De Soroptimisten zetten zich in om de rechten en positie van vrouwen en meisjes te verbeteren. 

Vormen van geweld

Vrouwen worden vaker slachtoffer van geweld dan mannen. Bijvoorbeeld door huiselijk of seksueel geweld, (ex-)partnergeweld, stalking, straatintimidatie en eergerelateerd geweld. De meest extreme vorm is femicide, oftewel vrouwenmoord. Elke 8 dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord. Vaak door hun (ex-)partner. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om aandacht te vragen voor dit thema en hoe iemand geweld kan signaleren en melden.

Wat kunt u doen tegen geweld?

Heeft u het idee iemand in uw omgeving geweld wordt aangedaan? Zet een 1ste stap en vraag hoe het gaat. Ook bij twijfel is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Wilt u met iemand overleggen over een situatie? Bel dan Veilig Thuis via telefoonnummer 0800 2000. Kijk voor meer tips en informatie op de website Ik vermoed huiselijk geweldexterne-link-icoon.