Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Leidschendam-Voorburg
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Leidschendam-Voorburg

Samen tegen dakloosheid: Gemeente Leidschendam-Voorburg doet mee met ETHOS-telling

12 maart 2025
Algemeen nieuws
oudere man zit op bank in park met fiets naast hem

Fotografie: Kansfonds

Op 8 april 2025 vindt in de regio Den Haag de ETHOS-telling plaats, een grootschalige actie om dak- en thuisloosheid in kaart te brengen. Ook de gemeente Leidschendam-Voorburg neemt deel aan deze belangrijke telling. Het doel is om een helder beeld te krijgen van het aantal mensen zonder stabiele woonplek, zodat gerichte maatregelen genomen kunnen worden om dakloosheid te verminderen en te voorkomen.

Dakloosheid is niet altijd zichtbaar; sommige mensen slapen buiten, anderen verblijven tijdelijk bij vrienden of familie, of wonen in een auto of vakantiewoning. Om deze diverse vormen van dakloosheid nauwkeurig te registreren, is de inzet van verschillende organisaties essentieel. Denk aan woningcorporaties, maatschappelijk werk, thuiszorg, boswachters, campings en vakantieparken. Hoe meer partijen deelnemen, hoe completer het beeld van dakloosheid in de regio wordt.

Wie worden er geteld?

Op 8 april 2025 tellen organisaties in Den Haag, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Zoetermeer mensen die dak- of thuisloos zijn. Dit wordt verdeeld in een aantal categorieën: 

  • Mensen die leven in de openbare ruimte
  • Mensen in de noodopvang
  • Mensen in een tijdelijke opvang voor dakloze mensen
  • Mensen die uitstromen uit een instelling of langer daar verblijven vanwege gebrek aan huisvesting
  • Mensen in niet-conventionele woonplekken (zoals auto, kraakpand, vakantiewoning, camping)
  • Mensen die tijdelijk verblijven bij familie, vrienden of kennissen
  • Mensen met een dreigende huisuitzetting binnen één maand na de teldag

Het onderzoeksteam van de Hogeschool Utrecht beheert de gegevens. Informatie zoals namen en BSN-nummers blijven anoniem. Als het rapport af is, is niet te zien over wie het gaat. De telling heeft geen gevolgen voor de personen in een dak- of thuisloze leefsituatie. Als iemand in een van deze leefsituaties niet geteld wil worden, gebeurt dat ook niet. De persoon kan dit laten weten aan de tellende organisatie. Dit kan tot 8 mei 2025.

De resultaten van de telling worden in oktober 2025 gepresenteerd en dienen als basis voor een effectieve aanpak van dakloosheid in de regio Den Haag. Met deze inzichten kunnen gemeenten en partners gerichter beleid ontwikkelen en preventieve maatregelen treffen.

Oproep aan organisaties en vrijwilligers

Uw hulp is onmisbaar om deze telling tot een succes te maken. Organisaties die in contact komen met dak- of thuisloze personen, zoals maatschappelijke instellingen, zorgverleners en beheerders van niet-conventionele woonlocaties, worden dringend verzocht deel te nemen aan de telling op 8 april. 

Als voorbereiding op de teldag organiseert de Hogeschool Utrecht een aantal bijeenkomsten voor betrokken organisaties. Tijdens de bijeenkomsten vertellen onderzoekers van de Hogeschool Utrecht hoe de telling werkt. Er is ook ruimte om vragen te stellen. Aanmelden voor deze bijeenkomsten en meer informatie is te vinden via denhaag.nl/tellingdakloosheidexterne-link-icoon.

Ook kunt u contact opnemen met regio-coördinator Agnes Troost via ethos@denhaag.nl

Voor een visuele impressie van de ETHOS-telling in de regio Den Haag, bekijk de video hieronder.

ETHOS-telling in regio Den Haag

Door het bekijken van de video accepteert u de voorwaarden en het privacy beleid van Youtube.

ETHOS-telling in regio Den Haag