Logo van 80 jaar vrijheid dat doorverwijst naar de homepage van 80 jaar vrijheid
Logo van 80 jaar vrijheid dat doorverwijst naar de homepage van 80 jaar vrijheid

Podcast #2 - Onderduikers

25 maart 2025
80-jaar vrijheid verhalen
Molen Highres

Foto: Pieter Pennings

Onder de constante dreiging van de Duitse bezetter riskeren inwoners van onze gemeente hun leven om anderen te redden. Lena Zonderop bood Joodse onderduikers een veilig onderkomen in Molen de Vlieger. Kleermaker Piet van 't Walderveen hielp 15 mannen onderduiken om te ontsnappen aan de Arbeitseinsatz.

Beluister de podcast via Springcast: Oorlog en vrijheid in LV, seizoen 1 en aflevering 2, externe-link-icoonOnderduikersexterne-link-icoon

Verhaal

Molen de Vlieger: Een schuilplaats in oorlogstijd

Vanuit de huiskamer van poldermolen de Vlieger, in het hart van Voorburg, vertelt Wim van Horssen het aangrijpende verhaal van de familie Zonderop, die onderdak bood aan een Joodse familie. Van de zomer van 1942 tot de zomer van 1943 vonden Abraham de Leeuw, zijn vrouw Judith en hun neef Bernie Spier onderdak bij de familie Zonderop. De molen, die vandaag de dag nog altijd actief is, was hun toevluchtsoord in een tijd van gevaar en onderdrukking. De familie riskeerde alles om de onderduikers te helpen. Dat was niet geheel zonder risico, want in Voorburg waren steeds meer mensen op de hoogte van de Joodse onderduikers. Dankzij een dagboek van zoon Piet Zonderop, waarin hij de gebeurtenissen tijdens de oorlog vastlegde, is het verhaal vol spanning en verdriet nu bekend.

Kleermaker Piet: Een onbekende verzetsheld

Op 21 november 1944 vond in Voorburg een grote razzia plaats. De Duitsers doorzochten huizen op zoek naar mannen tussen de 17 en 40 jaar, die in Duitsland gedwongen moesten werken. Deze dwangarbeid stond bekend als de Arbeitseinsatz. Piet van ‘t Walderveen, een kleermaker uit Voorburg, riskeerde zijn leven door onderduikers te verbergen in zijn huis aan de Rembrandtlaan. In een verborgen ruimte boven de poort zaten 15 mannen verstopt, waaronder zijn eigen zonen. Zijn gezin leefde in voortdurende angst om verraden te worden, maar hield vast aan hun overtuiging

om te helpen. De kalme houding van Piet en zijn eerdere gedwongen arbeid voor de Duitsers waren hierbij van levensbelang. Ton Meershoek, de schoonzoon van Piet, benadrukt de moed van zijn schoonvader, die volgens hem een ‘onbekende verzetsheld’ was.

Sprekers: Elzeline Koerselman, Wim van Horssen en Ton Meershoek.

Serie

De podcastserie ‘Oorlog en vrijheid in Leidschendam-Voorburg’ is een serie die de verhalen vertelt over de periode tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Verhalen over moed, kracht, verdriet, angst, verzet en hevige strijd. Verhalen die herinneringen tot leven brengen en die een boodschap kunnen zijn voor de generaties na ons. We brengen in deze podcastreeks de bijzondere, historische en lokale gebeurtenissen uit die tijd bij elkaar.